Досuть їсти отруту! П’ять способів відрізнuтu справжнє вершкове масло від підробкu (ВІДЕО)
Останнім часом в Україні почастішали випадки фальсифікації молочної продукції: лише за останні кілька місяців перевірки виявили понад 10 торгових марок, які продають підробку замість вершкового масла. Згідно із законом і всіма стандартами якості масло повинно містити лише молочні жири. Але заради економії виробники часто додають у нього суміш рослинних жирів.
Як можна визначити, чи справжнє масло перед вами? Для того, щоб дізнатися відповідь на це питання, не обов’язково нести його в лабораторію. Перевірити продукт на фальсифікат можна самотужки (щоб подивитися відео, доскрольте новину до кінця).
Згідно зі стандартами Держпродспоживслужби, якісне та безпечне для здоров’я масло має відповідати таким параметрам:
Колір справжнє вершкове масло має на всій масі однорідний, не дуже жовтий, але і не дуже білий.
Смак і запах мають бути чистими, без сторонніх присмаків і запахів, характерні для вершкового масла, з присмаком пастеризованих вершків або без нього.
Консистенція у справжнього вершкового масла – однорідна, пластична і щільна.
Поверхня на розрізі – слабо-блискуча і суха на вигляд або з наявністю поодиноких дрібних крапель вологи.
Виготовлено справжнє масло обов’язково має бути за ДСТУ 4339:2005. В іншому випадку це не масло, а спред.
Справжнє масло містить тільки вершки і молоко. Інших інгредієнтів у ньому бути не повинно. Тому завжди читайте склад на упаковці.
Жирність справжнього вершкового масла не може бути меншою за 82%.
Не купуйте деформовані брикети масла – існує велика ймовірність, що воно вже було розморожене.
Для виробництва 200 грамів вершкового масла необхідно близько 4,5 літрів молока. Тому можна легко порахувати собівартість справжнього масла. Якщо ж ви бачите підозріло низьку ціну, переконайтеся в безпеці цього продукту: перевірте маркування та інформацію про товар.
Звертайте увагу не лише на назву торгової марки, але й на виробника. У Держпродспоживслужбі радять купувати масло лише у відомих перевірених виробників.
Перевірити, чи справжнє масло, в домашніх умовах можна п’ятьма способами:
Покласти в морозилку. Справжнє масло має повністю застигнути, кришитися і не намазувати після максимального охолодження.
Масло з холодильника не повинне бути вкрито вологою, а незагорнене масло покривається зверху жовтим прошарком.
Покласти шматочок масла в теплу воду. Воно повинно розчинитися рівномірно, без грудок і осаду.
Шматочок масла потрібно покласти на розпечену сковороду. Після того, як воно розтане, повинна утворитися пінка.
Нагріти шматок масла в мікрохвильовці. Для цього достатньо лише 30 секунд. Натуральний продукт буде однорідним, без будь-яких вкраплень.