Печінка і її 12 улюблених продуктів: корисні продукти для печінки, які її очищають і захищають…
Печінка – найважливіший (і найважчий) орган в організмі людини. Вона виконує безліч необхідних для життєдіяльності функцій: бере участь в процесі травлення, метаболізмі білків, жирів, вуглеводів, нуклеїнових кислот, вітамінів і мікроелементів, виводить токсичні речовини.
Природний фільтр людського організму часто страждає через неправильне харчування, стреси і шкідливі звички. Важкість у правому боці, гіркота в роті – найпоширеніші симптоми печінкової «втоми».
Алкоголь, жирна їжа, хімічні добавки в продуктах харчування, ліки – ось далеко не повний список ворогів нашої печінки. Але, на щастя, друзів у цього органу теж немало!
Продукти, корисні для печінки
Розторопша
У рослинному світі немає рослин, які могли б зрівнятися з розторопшею за своєю лікувальною дією на печінку. Це пояснюється гепатопротекторним впливом на організм речовини під назвою силімарин.
Силімарин не тільки захищає печінку від згубних впливів, він також має регенеруючі властивості, його прийом сприяє оновленню клітин печінки, якщо вони були зруйновані або пошкоджені в результаті захворювання.
Найпростіший і дуже дієвий засіб при захворюваннях печінки – це мелене насіння розторопші. Їх можна придбати в аптеці у вигляді порошку, також їх можна подрібнити самостійно в кавомолці. Порошок призначають для профілактики і лікування по чайній ложечці до їжі 3-4 рази на день, запиваючи звичайною водою.
Гарбуз
Печінка просто обожнює яскраві фрукти з червоною і помаранчевою м’якоттю. Гарбуз взагалі по праву вважається кращим продуктом для печінки – все, включаючи насіння. Головною перевагою гарбуза є його здатність відновлювати клітинні мембрани гепатоцитів.
Завдяки високому вмісту рідкісного вітаміну Т (або карнітину) гарбуз можна по праву назвати кращим гарніром до страв з яловичини, свинини і інших жирним страв. Адже вітамін Т сприяє засвоєнню важкої їжі і розвантажує печінку.
Цитрусові
Цитрусові містять ефірні масла, вітаміни і антиоксиданти, які стимулюють природне очищення печінки і зменшують запальні процеси.
Ці фрукти є джерелом вітаміну С, який зміцнює нашу імунну систему, оберігаючи нас від появи інфекцій та інших серйозних захворювань. Випитий вранці натщесерце сік лимона допоможе стимулювати печінку на весь день і підбадьорить набагато краще, ніж кава або чорний чай.
Ламінарія
Цю водорість часто називають морською капустою. Її листя на 5% складаються з солей альгінової кислоти, яка отримала назву «природного утилізатора шкідливих речовин». Альгінати пов’язують деякі хімічно активні сполуки, а також солі важких металів. Тобто допомагають печінці чистити організм від шкідливих речовин.
Морська капуста – абсолютний рекордсмен за вмістом йоду, вона запобігає захворюванням щитовидної залози, знижує рівень холестерину і зменшує ризик розвитку онкологічних захворювань.
Артишок
Ця рослина допоможе усунути з організму зайву рідину, зменшити рівень жиру в печінці, нормалізувати рівень цукру в крові.
Рекомендується пити чай з артишоку три рази в день по 200 мл за 30 хвилин до їжі. Щоб приготувати чай, доведіть до кипіння один літр очищеної води і додайте столову ложку подрібненого артишоку. Накрийте кришкою і дайте настоятися 25 хвилин, а потім процідіть.
Буряк
Не всі знають, наскільки корисним є буряк для печінки. Коренеплід містить речовину бетаїн, яка допомагає засвоювати білок. Ще бетаїн знижує тиск, гальмує розвиток атеросклерозу і перешкоджає ожирінню печінки.
Буряк корисний як в сирому, так і в печеному або вареному вигляді. Ви можете додати сирий буряк у фреш, а можете приготувати смачний салат.
Кульбаба
Чай з кульбаби відмінно підходить для лікування різних хвороб печінки. Його дуже легко приготувати.
Доведіть один літр очищеної води до кипіння і додайте столову ложку листя або коріння кульбаби. Дайте настоятися 25 хвилин, процідіть і пийте по 250 мл чаю вранці і 250 мл ввечері, роблячи перерву між прийомами на 6-7 годин
Ромашка і м’ята
Ці трави мають протизапальні властивості і покращують функції печінки. Доведіть до кипіння 200 мл води і додайте чайну ложку суміші трав, дайте настоятися 15 хвилин і процідіть. Рекомендується пити по 100 мл відвару двічі на день вранці і ввечері.
Авокадо
Авокадо містить необхідні нашому організму амінокислоти, клітковину і антиоксиданти. Це сприяє виведенню шлаків, які накопичуються в нашому тілі.
Також ці фрукти містять глутатіон – з’єднання, необхідне печінці для виведення токсинів. Вміщені в авокадо омега-3 жирні кислоти сприяють зниженню рівня LDL-холестерину в крові і зменшують запальні процеси.
Курага
Регулярне вживання кураги та інших продуктів, багатих вітаміном Е, захищає печінку від хвороб. Китайські вчені проаналізували статистику захворюваності патологіями печінки. Як виявилося, в тих регіонах країни, де в раціон харчування людей входить курага, відсоток розвитку хронічних захворювань печінки значно нижче середнього.
Швидше за все, причина даного феномена полягає в здатності вітаміну Е, що міститься у великих кількостях в куразі, посилювати процеси регенерації печінкової тканини. Чотирьох плодів в день достатньо, щоб отримати всі корисні речовини і не нашкодити організму.
Куркума
Якщо ви заведете звичку додавати щіпку куркуми в кожну страву, то значно поліпшите стан своєї печінки. Куркума впливає на травлення і діє як фермент, а також захищає печінку від токсинів. Ви можете також додати куркуму в напій.
Для приготування латте з куркумою візьміть половину чайної ложки меленої куркуми, пів чайної ложки меду, щіпку червоного перцю, корінь імбиру розміром 2 х 2 см, 240 мл молока.
Змішайте всі приправи – куркуму, перець, імбир і мед, залийте теплим молоком і дайте настоятися протягом декількох хвилин. Процідіть – латте готове до вживання!
Яблука
Для хорошої роботи печінки важливо щодня вживати яблука – як сирі, так і печені. Вони є незамінним продуктом харчування і ідеально підходять для очищення печінки.
Яблука містять велику кількість пектину – розчинної клітковини, яка очищає органи травної системи, видаляючи токсини, що накопичуються в кишечнику і печінці.
Вживання яблук знижує рівень в крові поганого холестерину (так званий LDL-холестерин). Завдяки їм печінці стає легше його переробляти.
Оливкова олія
Вона містить вітамін Е – головний антиоксидант. Він захищає організм від дії вільних радикалів – речовин, що утворюються під дією сонячного світла, сигаретного диму, забрудненого повітря і радіації. Саме з цими шкідливими речовинами і змушена боротися наша печінка.
Улюблені продукти печінки рекомендується вживати в комплексі. Кожен з них приносить печінці свою користь, часто унікальну. Тому чим більше продуктів з цього списку ти вживаєш, тим краще.
5 головних вітамінів для печінки
Щоб печінка працювала добре і не напружувалася, подбайте про те, щоб в вашому раціоні було достатньо вітамінів для печінки.
Вітамін А
Міститься у всіх червоних і помаранчевих фруктах. Особливо багаті на каротин морква, буряк, абрикоси, болгарський перець, гарбуз.
Вітамін Е
Є в злаках, олії, рибі.
Омега-3 жирні кислоти
Ними багата жирна риба типу оселедця, форелі або скумбрії.
Рибофлавін (вітамін В2)
Його багато в персиках, грушах, буряках і шпинаті.
Ліпоєва кислота
Можна знайти в молочних продуктах, шпинаті, яловичині. Ліпоєва кислота також має ряд інших назв. В медицині використовуються такі терміни, як тіоктовая або альфа-ліпоєва, кислота, вітамін N.
Мало хто знає, що найбільшим вмістом корисних для печінки омега-3 жирних кислот може похвалитися не риба, а льняна олія.